Obsah

FS Mladosť

Folklórny súbor Mladosť už od roku 1969 pôsobí na pôde vtedajšieho Domova mládeže SOU v Dubnici nad Váhom. Našu členskú základňu od začiatku tvorili najmä študenti spomínaného učilišťa alebo žiaci iných miestnych stredných škôl. Súčasnosť je trochu pozmenená, veď členmi terajšieho súboru už nie sú len študenti, ale i ľudia, ktorí si pre svoju lásku k folklóru nájdu čas aj popri zamestnaní.

V súčasnosti v našom súbore pôsobí asi 35 tanečníkov, muzikantov a spevákov. Ako všetko časom prechádza premenami a zmenami, neobišlo to ani náš súbor.

Okrem pôvodných choreografií z oblastí ako je Terchová, Trenčín, Horehronie, Čičmany, Detva, Goral a Zemplín, sa v našej súčasnej tvorbe venujeme tomu nášmu, srdciam blízkemu, dubnickému regiónu a Ilavskej kotline. Na týchto základoch v roku 2004 vznikla Folklórna spevácka skupina Dubnička, ktorá účinkuje pod našou záštitou. V spolupráci s inými folklórnymi súbormi a umelcami sme vytvorili podujatia Z našich koreňov, či CD nosiče našich ľudových piesní. V roku 2010 súbor získal Cenu Mikuláša Senku a v roku 2014 sa podarilo vydať prvé CD súboru pod názvom Okolo Dubnice.

Náš súbor patrí ku najvýznamnejším nositeľom ľudových tradícií regiónu medzi folklórnymi súbormi. 

Súbor sa už viackrát prezentoval nie len doma na Slovensku, ale aj v Nemecku, Švajčiarsku, Bulharsku, Rumunsku, Macedónsku, Maďarsku, Turecku a v Česku.

Súbor sa prezentuje počas roka aj mimo vystúpení, keď organizuje od roku 2012 v meste Dubnica nad Váhom "Folklórnu kvapku krvi". Snažíme sa pomôcť takýmto spôsobom tým, ktorý potrebujú najvzácnejšiu tekutinu života.

Súčasné vedenie súboru:

  • Vedúci súboru: Branislav Múčka +421 (0) 908 573 215
  • Zástupkyňa vedúceho súboru: Lýdia Múčková
  • Primáška ľudovej hudby: Lívia Schillerová

Adresa:

Záujmové združenie folklórneho súboru MLADOSŤ
Partizánska 151/3
018 41 Dubnica nad Váhom
e-mail: fsmladost@fsmladost.sk
web: www.fsmladost.sk